Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže zaštitu

'Romi su mi s njiva ukrali krumpira za 450.000 kn'

krupmio
Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
30.08.2013.
u 13:30

U policiji kažu da se u blizini romskog naselja Turčišće u pet godina dogodilo 170 krađa

– Tjeraju vlastitu djecu u krađu krumpira jer znaju da ih nitko neće napasti. Možemo ih samo gledati kako u vreće trpaju našu cjelogodišnju muku. Ako im priprijetiš, dođu roditelji i ganjaju nas kolcima i sjekirama, ili nam čak prijete policijom! – ogorčeno je Tomislav Kolarić iz Kuršanca pokraj Čakovca, koji je ostao bez petine uroda krumpira koji su mu, tvrdi, ukrali mještani obližnjeg romskog naselja. Zvao je on policiju, uredno su sastavili zapisnik. Idući dan evo djece opet. S vrećama. Za čuvanje oranice plaćao je i zaštitara, 500 kuna na dan, no ni to nije pomoglo. Još je teže seljacima u blizini romskog naselja Piškorovec.

Vreća po vreća

– Trebali smo pobrati između osam i devet tona krumpira, a dobili smo 20 kilograma na pet hektara. Sve su nam pokrali. Na svoje sam oči više puta vidio kako trpaju krumpir u vreće. Zvao sam policiju, ali kad ona dođe, njiva prazna, ni kradljivaca, ni krumpira. Nacionalnost mi nije bitna, hoću samo imenom i prezimenom znati tko je krao i tko će mi nadoknaditi štetu – kaže L. H. iz Ivanovca, koji je izračunao da su mu kradljivci odnijeli krumpira i luka u vrijednosti 450.000 kuna! Ne želi u javnost s imenom i prezimenom jer se boji odmazde.

– Prijete da će nam napraviti još veću štetu. Bratu su kamenjem gađali traktor, policajcima u naselju ispljuvali su auto. Ispunio sam već sedam odštetnih zahtjeva, ali što mi to znači? Uvijek piše da su počinitelji nepoznati – jada se. Romi su, tvrdi, već dobro organizirani, a u krađama sudjeluju i žene i djeca. Dolaze nekoliko puta na oranicu i pune vreće, zadržavajući se najviše 20 minuta. Policija u tako kratkom roku ne može dojuriti. S krađama se suočava od 2009. Prvih godina nestajale su manje količine, ali posljednje dvije godine postalo je jasno da ukradeni krumpir ide u preprodaju.

– Obrađivati zemlju moram, a nakon sve muke i truda pokupe mi sav urod. Država mora riješiti ovaj problem jer ljudi su na rubu – kaže. Dosad je barem kukuruz bio pošteđivan, no sada se mogu vidjeti njive na kojima vjetar njiše stabljike bez klipova. Za velik se broj krađa i ne zna jer se samo one veće od 2000 kuna vode po službenoj dužnosti, a za manje vrijednosti treba podnositi privatne tužbe. Zato se i krade po sistemu \"vreća po vreća\".

U Policijskoj upravi međimurskoj kažu da su pojačali ophodnje, nabavili i termovizijske kamere. Pozivaju građane da prijavljuju sumnjive osobe koje zateknu na oranicama kako bi ih se uhvatilo na djelu. Kad naiđu na nekoga kako vozi ili nosi vreću krumpira, teško je dokazati otkud mu.

Broj krađa

U policiji kažu da se u blizini romskog naselja Turčišće u pet godina dogodilo 170 krađa, a u 15-ak kilometara udaljenom Oporovcu, gdje romskog naselja nema, samo – pet.

– Počinitelji nisu samo osobe iz redova romske nacionalne manjine, nego i većinsko stanovništvo – smatra Nedeljko Marić, predstavnik Roma u Orehovici, u kojoj uzgajivači povrća također trpe goleme štete u blizini romskog naselja. Željko Balog, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije, nedavno je sazvao hitnu sjednicu zbog sve češćih krađa i remećenja javnog reda i mira. – Hrvati s pravom traže da se ti problemi riješe – poručuje i poziva Rome da se \"suzdrže od krađa\".

>> Predstavnici romskih udruga na tribini ukazali na brojne probleme

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije